Спорт за Деца – Въведение

Спорт за Деца – Въведение

Това е отделна тема на основната ни статия Спорт за Деца – Всичко което трябва да знаем ! . Всяка тема има отделна блог статия заради по-големите си размери и е предназначена за тези които искат до получат още по-подробна информация за това как спортът влияе върху най-малките практикуващи. Методите които са описани тук се използват от нашите треньори, работещи с детската ни група в академия BJJ Varna.

Спорт за Деца

1.Защо е важно децата да спортуват ?

Децата трябва да бъдат активни всеки ден. Физическата дейност подобрява физическото и емоционално-психическо здраве на подрастващите. Изследваният днес показват, че това е от изключително значение и по-важно от всякога. За пример са дадени медицински изследвания които показват, че децата които спортуват редовно намаляват значително шансовете да страдат от болести в бъдеще като: високо кръвно, рак на дебелото черво, диабет, затлъстяване и сърдечни проблеми.

Редовните упражнения намаляват и стреса. Някои деца, както възрастните, също изпитват стрес, депресия и тревога. Както знаем, редовното спортуване подобрява здравето, а дете което тренира редовно е по-вероятно да бъде с по-бистър и остър ум. Дори и малко тренировки седмично  показват подобрение в уменията по аритметика, четене и засилват паметта.

Спортът, а не само упражненията, развива както физиката така и психиката и социалните умения на практикуващото дете. През последните две десетилетия, Спортният психолог доктор Глин Робъртс, изследва как спортът влияе на децата. Той подчертава, че това е важна среда от която детето се учи. „Спортът влияе върху определянето на самочувствието и самооценката“,  добавя и следното: „също в тази среда се изграждат и установяват йерархия и приемане сред връстниците си“.  Един от начините които децата печелят одобрение от връстниците си е като са добри в дейности които се ценят от тях. Проучвания в Американски училища показват, че тийн-ейджърите предпочитат да са добри в даден спорт от колкото да са добри в даден предмет в училище. Допълнително, момчетата предпочитат да се провалят по учебен предмет от колкото да се провалят на игрището. Понеже спортът е важен за децата, да бъдеш добър в това е важен социален актив. Момчетата използват спорт и игри да се съревновават по между си с техните приятели. Деца които са добри в спорта са по-лесно приемани от връстниците си и е по-вероятно да бъдат капитани на отбори или лидери на групи. Те също имат и по добри социални умения.

Главната цел на родителите и треньорите трябва да бъде в това детето да се чувства ценено и искано. По този начин то ще може да постигне повече успехи. Всяко дете може да бъде добро в един или друг спорт и трябва да се отдели достатъчно внимание върху намирането на този подходящ за него.

Спорт за Деца !

2.Какво означава за едно дете да постига успехи ?

Децата не мислят като възрастните. Те имат различни представи за успех и те варират спрямо възрастта, пола и вида спорт който практикуват. Британският учен доктор Джийн Уайтхед прави анкета с 3000 деца на възраст между девет и шестнадесет години, като ги пита какво според тях представлява да бъдеш успешен в даден спорт. Получава следните отговори:

  • „Направих първото си задно салто пред баща ми и брат ми !“

  • „Проплувах цяла дължина без никой да ми помага !“

  • „На тренировка всички правехме едно и също упражнение, но само аз успях да го направя !“

  • „Тренирах, тренирах и най-накрая успях да го направя !“

Тези отговори показват, че да победиш в състезание не е единствената форма на успех. В интерес на истината, децата посочват победата като последна причина за това да вземат участие в състезание.

В статията „Coaching Children in Sport„, доктор Уайтхед пише: „Децата се фокусират върху това да овладеят добре средата в която се намират и да изграждат умения, а не да побеждават другите – освен ако някой не им каже, че да побеждаваш е най-важното. “

До към десет годишна възраст децата смятат, че да бъдеш успешен зависи главно от това какви усилия полагаш и от социалното одобрение. Поради това, че те изграждат своята оценка за уменията си много бавно, нямат ясна представа колко са добри в даден спорт. Децата вярват, че тези които се стараят много са успешни и ако са успешни в нещо това се дължи на многото работа която те са положили. За успех се счита и това просто да се завърши дадено състезание, а не да си непременно на първо място.

На възраст около шест и седем години, децата започват да се сравняват с останалите. Изследват дали връстниците им могат да правят същите неща които могат и те.  Нещата които могат само някои от тях да правят се считат за „трудни“. След дванадесет годишна възраст започват да правят разлика между умения, късмет, усилия и физически качества.

Поради факта, че децата нямат реална преценка на собствените си умения, те разчитат на останалите да им кажат колко добре се представят спрямо връстниците си. Тук идва огромната отговорност на родители и треньори да не поставят твърде високи изисквания към детето.

Спорт за Деца Варна

3.Защо ролята на треньора е толкова важна ?

Децата попиват това което им се предоставя от възрастните. Те нямат реална оценка за себе си, за това тяхната тя се гради върху одобрението или неодобрението на родители и треньори. С времето децата изграждат самочувствието си и като цяло възприятието за себе си, приемайки чуждото  мнение играещо главна роля в това.

Начина по който един треньор коригира техника, учи на правилно държание или показва грешка в играта на едно дете, влия върху собствената оценка на детето. Проучване сред децата в Канада показва, че 96 процента от тях казват,че треньорът им играе най-важна роля във възпитанието им. След това са учителите и родителите на последно място. Добрите треньори са наясно колко важна фигура са във възпитанието на малките и трябва да работят върху това как да влияят по позитивен начин на самооценката на децата. Повишаването на самочувствието по правилен начин означава детето да гради повече сила от колкото слабост. Треньорите трябва да следват този позитивен подход към малките трениращи.

Спорт за Деца Варна

4.Кое кара децата да взимат активно участие в даден спорт и кое ги демотивира ?

Да разберем кое мотивира децата да тренират активно не е лесна задача. Едно от нещата които прави това трудно е, че малките имат много причини да бъдат активни, но някои от тези причини се променят бързо докато растат. За да поддържат мотивацията на детето, родителите и треньорите трябва да разбират добре тези причини.

Основните неща които привличат едно дете в залата са: забавлението, подобряване на умения, да принадлежи към група, да бъде успешно, да получи признание, да е във форма, и вълнението. Съответно чести причини за демотивирането са: други интереси, отегчение, липса на успехи, твърде много напрежение, загуба на интерес, приятели които вече не тренират или когато престане да бъде забавно.

Доктор Тери Орлик, професр по спортна психология в университета в Отава, казва: „Децата практикуват даден спорт защото ги кара да се чувстват добре. Те имат нуждата да бъдат искани, ценени и щастливи. Но когато тя или той биват пратени на скамейката заради благото на отбора, те почват да се чувстват некомпетентни и отхвърлени“. Децата не се присъединяват към спортен отбор за да стоят и да не взимат участие. Не е забавно ако нямат възможността да участват и играят. Проучванията показват, че децата предпочитат да са в загубилия отбор но да участват, отколкото да са в  отбора победител без да взимат участие. Интересът към даден спорт пада рязко, ако не играят.

През 1992 година доктор Марта Еуинг и доктор Верн Сийфелд правят анкета в училищата в Мичиган, питайки 26 000 ученика на възраст между 10 и 18 години за това кое ги мотивира да участват в даден спорт и обратното. Главният отговор е бил „Защото е забавно“ и съответно демотиватор за напускането на даден спорт е било липсата на това.

„Интересно е да се отбележи, че даже и топ атлети се отказват от успешните си кариери, когато вече спира да е забавно.“ – Доктор Стюърт Робинс

Спорт за Деца Варна

4.Как спортът може да бъде по-забавен ?

Спортът дава възможност на децата да се чувстват успешни, като учат нови умения и като изпълняват дадени задачи. Когато едно дете навлезе в света на спорта, то често учи непознатите движения и техники доста бързо. Виждайки себе си, че се развива и подобрява, то започва да получава доста удовлетворение от това което прави. В някои случаи спортът е една от главните причини едно дете с лошо детство да бъде успешно и в живота.

Един спорт бива забавен когато има баланс между предизвикателствата и уменията на трениращия. Удовлетворението е най-голямо когато практикуващият си постави сам някаква задача и оцени своето представяне спрямо нея. Наградата идва от това да се бориш със собствения си потенциал и цели, а не състезавайки се където нямаме чак такъв контрол върху това какво се случва.

За да даде пример, доктор  Мъри Смит предлага да наблюдаваме младите скейтбордисти: „Тази спорт е опасен и изисква високо ниво умения, но въпреки това, децата не се нараняват лошо, защото те контролират риска който поемат и могат да решат кога имат нужните умения за да вдигнат нивото и да опитат по-трудните техники.“

На децата трябва да им се поставят задачи които да не са твърде трудни за изпълнение (защото ще създаде тревога и няма да искат да участват повече ) нито да се повтарят едни и същи техники до безкрай, което е принцип за изграждане на мускулна памет (защото няма да има предизвикателство в това и ще се отегчат).

Спорт за Деца Варна

5.Гради ли спортът характер ?

В ръцете на правилните хора с правилното поведение спортът може да бъде едно позитивно, изграждащо характер преживяване. Предоставя една от най-добрите възможности на децата да се запознаят със социалните правила и ценности. Определя нуждата да бъдеш се разбираш с останалите и да бъдеш приет като част от отбора. Играе главна роля в промотирането на ценности като толерантност, справедливост и отговорност.

С подходящо ръководство спортът предоставя възможност на децата да изградят в себе си следните качества:

  • Получаване на добра оценка за това, че води активен начин на живот

  • Изграждане на положителна самооценка, овладявайки даден спорт

  • Научаване как се работи в екип

  • Развиване на социални умения с връстници и възрастни

  • Как трябва да се реагира на успехите загубите

  • Изграждане на уважение към другите

Идеята, че спортът изгражда характер идва от Англия 19 век където се е вярвало, че залите и игрищата са местата където се изгражда дисциплината от която произлизат лидерите в живота. Смятали, че физическите дейности били социални преживявания които огромно влияят върху поведението и ценностите. Най-ценните качества които британците искали да насадят на малките били честност и справедливост. Да следваш правилата, да уважаваш опонента си, да не мамиш и да се научиш как да приемаш загубата и победата се смятали за най-важните неща които създават добрия гражданин в обществото. Философията им не включвала да се играе за пари или слава, защото това опорочавало този акт.  Това е в разрез с днешният състезател спорт, където печалбите и заплатите могат да бъдат много високи и опорочават тези идеали. В този тип спорт където да победиш е единствената цел трудно пасва на това, че спорта гради характер. Колкото повече е натиска от това да победиш, толкова по малко идва удовлетворението  от честната игра и другите реални спортни ценности.

Спорт за Деца Варна

С това приключваме темата „Спорт за Деца – Въведение“. За да се върнете обратно към главната тема „Спорт за деца – Всичко което трябва да знаем“ натиснете тук !

Ако сте съгласни с философията ни как спортът трябва да влияе на малките и искате детето ви да се развива в среда като тази, може да го запишете в академията ни по Бразилско Джу Джицу във Варна ( BJJ Varna ).  Имаме класове както за малчугани така и за възрастни. Посетете нашата Фейсбук страница, пишете ни или ни посетете на място. Запишете се и тренирайте първата ви седмица безплатно, отнема само секунди !

Запишете се !
Спорт за деца
By | 2018-03-04T05:55:45+00:00 февруари 12th, 2018|Спорт за деца|