Как децата растат и се развиват?

Развитие на Децата

Това е отделна тема на основната ни статия Спорт за Деца – Всичко което трябва да знаем ! . Всяка тема има отделна блог статия заради по-големите си размери и е предназначена за тези които искат до получат още по-подробна информация за това как спортът влияе върху най-малките практикуващи. Методите които са описани тук се използват от нашите треньори, работещи с детската ни група в академия BJJ Varna.

Развитие на децата

1.Как децата растат и се развиват?

Определени промени настъпват докато едно дете расте. Тези промени се наричат етапи на развитие. Етапите на моторно и физическо развитие определят как едно дето ще се представя в даден спорт, а етапите на емоционално развитие диктуват как ще се справи със стреса от състезаване. Физическото и моторното развитие често се разминават при деца които растат с по-бързи темпове. Въпреки, че те изглеждат достатъчно големи да изпълнят дадено движение, те ще изглеждат тромави и няма да могат да го изпълнят коректно докато не стигнат до този етап на двигателно развитие.

Етапите на развитие са нещо през което преминават всички деца, обаче не можем да предвидим точно кога и колко ще продължат. Разликата в развитието между връстници може да бъде с повече от две години.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Растейки, децата изпитват значителни промени в хормоналните им нива, в мускулите, костите и ставите, енергията която разполагат, сърдечната система, дробовете и др. До достигане на пубертета, растежът е с едно стабилно темпо. Треньори и родители трябва да знаят, че децата варират в своя ръст и размери. В класните стаи на начално училище, можем да забележим разлика във височината на малчуганите  до 15 сантиметра.

ЕМОЦИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

Паралелно с физическият растеж, децата се развиват емоционално и интелектуално. Започват по-добре да разбират себе си и връзките си в света на възрастните. Подобряват уменията си да тълкуват, анализират и мислят. Малките деца мислят, че са центъра на света. Веднъж стигнат ли до училище, започват да обръщат повече внимание и на останалите хора. Колкото повече растат, толкова по-добре разбират отборните игри и отношенията свързани с отборни дейности. Добрият треньор знае колко важни са социалното и менталното развитие на детето и ги подпомага с отборни игри, кооперативни умения и честна игра.

Спорт за Деца Варна

2.Трябва ли треньорите да следят за теглото на децата?

Няма лекарска причина за регулиране на килограмите на едно дете, ако изглежда здраво. Но ако родител или треньор мислят, че детето тренира твърде усилено, става прекалено слабо или чувства повече тежест, то тогава трябва да се погрижат за това килограмите и височината да са в правилно отношение. Следенето на теглото всеки ден не подпомага младите атлети. Редовното премерване на килограмите означава, че се поддържа ниско тегло, а треньорите не се интересуват от това да свалят килограми на деца които са здрави.

Има всеизвестни случаи на треньори които злоупотребяват с положението си и карат деца да поддържат ниско ниво на килограми. Това най-чест се наблюдава в художествената гимнастика и фигурно пързаляне. Насилвайки младите атлети да се фокусират върху теглото си, могат да развият трайни хранителни разстройства като анорексия, булимия невроза и др. Рязката загуба на тегло може също да бъде признак и за претренирване.

Ако детето ви е подложено на контрол на теглото му, трябва да разберете защо. Уверете се, че този контрол се извършва в отговорна атмосфера без отрицателни последствия или натиск над детето за всяко покачване или сваляне на килограми. Децата не бива да се чувстват виновни за това, че примерно покачват теглото си, все пак е нормално това да се случва докато растат и се развиват.

Спорт за деца

3.Трябва ли децата да се фокусират върху упражнения за сила?

До скоро се е смятало, че упражненията за сила при децата не са били за препоръчване, заради възможността от контузии и тяхната неефективност. Но днес изследванията показват, че е възможно децата да изградят допълнително сила и експлозивност с правилните тренировки в контролирана среда. Градейки допълнителна мускулна маса, тя служи също и за предпазване на ставите от контузии.

Специалистите съветват, че изграждането на допълнителна мускулатура за децата трябва да е главно с упражнения със собствено тегло, а не с тежести. Това позволява на детето да развива сила и експлозивност по натурален начин. Пример за такива упражнения са набиранията, клековете и лицевите упори. Ако детето тренира с тежести, то тогава трябва да се фокусира на повечето повторения с малки килограми. Броя повторения които са най-подходящи за малките са от 12 до 15 за всяко упражнение. Ако детето може да направи само две или три повторения то тогава тежестта е твърде голяма за него. Вдигането на тежки килограми е неподходяща тренровка за малките атлети.

Децата които вдигат тежести могат да се контузят, без надзора на компетентен треньор. Ако тренират сами, малките могат да се опитват да вдигат тежести непосилни за тях и също с неправилната техника, което ще доведе до контузии. Скорошно проучване в Америка показва, че голяма част от контузиите предизвикани от силови тренировки при децата са защото тренират сами, без надзор на треньор.

Деца спорт

4.Каква трябва да е диетата на спортуващо дете?

Всяко дете има нужда от правилно балансирана диета, включваща четирите главни хранителни групи – зърнени храни, плодове и зеленчуци, млечни продукти и месо. Здравословната диета съдържа храни с висок процент въглехидрати (55% – 60%), нисък процент мазнини (не повече от 30%) и протеини (12%-15%) .

Дете не трябва да яде по-рано от три часа преди тренировка, за да може стомахът му да не е пълен. За преди тренировка и състезание е добре децата да се хранят с храни богати на въглехидрати, които са лесни за храносмилане и за превръщане в енергия. Примери за такива храни са зърнени закуски, ориз, паста, картофи, плодове и зеленчуци. Освен това, пред тренировъчното яденето трябва да включва и протеин. Пример за богати на протеин храни са месо, риба, яйца, ядки, боб, леща и др. Мазнините трябва да се избягват. Такива храни са пържените, бекон, бургери, сметана и др.

Дали спортуват или не, децата трябва да имат минимум три здравословни хранения на ден. Трябва да се погрижим и за ядене и след тренировка, когато тялото е дехидратирало и новото на енергия е ниско. Плодови сокове, кисело мляко и банани са добър пример за преносими храни и напитки подходящи за след тренировка.

Като имаме предвид растежа на детето и редовното спортуване, то тогава има възможност някои млади атлети да не получават достатъчно възстановяване поради слаба диета. В зависимост от интензитета на трениране децата може да имат нужда от повече вода,калории, протеин и желязо от не толкова активните си връстници.

Хранителните добавки не са за препоръчване. Ако детето се храни редовно и диетата му е разнообразна,включваща четирите хранителни групи, то тогава получава всички минерали и витамини които са му нужни. Поддържайки такава разнообразна диета с редовно хранене ще изгради правилни хранителни навици в децата, които ще останат и за в бъдеще.

Растящите деца също имат нужда и от мазнини, като концентриран източник на енергия, подпомагайки растежа им. По време на бързите периоди на развитие на децата трябва да им е позволено да се хранят колкото искат. Ако малките се научат да балансират активен начин на живот с добиването на правилните хранителни вещества от разнообразни източници, то тогава ще се изгради една основа, която ще подпомогне здравето им в дългосрочен план.

Развитие на децата

4.Колко вода трябва да пият децата по време на тренировка?

Човешкото тяло има нужда от течности за да функционира. По време на тренировка губим значително количество вода като се потим и тази загуба трябва да се възстанови за да се предпазим от дехидратация. Повечето хора не разбират колко точно течности трябва да приемат за да се възстановят. Това колко сме жадни не трябва да е единствения фактор за това колко вода трябва да изпием.

Когато не пием достатъчно течности по време на тренировка, тогава телесната температура започва да се покачва. И понеже телесната температура при децата се покачва значително по-бързо, трябва да обърнем повече внимание на това младите атлети да са винаги хидратирани. Децата трябва да пият вода на всеки 15-20 минути, когато тренират или играят по активно. Трябва да пият докато утолят жаждата си. Ако детето е под 10 години е желателно да изпие още половин чашка, а ако е над 10 години цяла.

Количеството течности от които всяко дете се нуждае варират спрямо размерите им, колко е влажно и горещо е и колко усилено тренират. Децата трябва да пият повече от това колкото са жадни. Физическата дейност потиска жаждата и на малките трябва да им се напомня да пият редовно вода. Цвета на урината е показател за това, от колко течности имаме нужда. Ако тя е тъмна и малко, то трябва да си възвърнем изгубената водата в тялото. Да даваме повече вода на малките няма да им навреди, само ще ходят по-често до тоалетната.

Проучванията показват, че децата пият 45% повече вода ако тя е овкусена. Само трябва да се погрижим нивата на захар и сол да са ниски след като и придадем вкус. Ако ползваме плодов сок по време на тренировката, то той трябва да бъде разреден с вода, понеже има високо ниво на захарност, което ще пречи за бързото му усвояване. Подходящо съотношение е от две до три части вода към една част сок.

Развитие на децата

С това приключваме темата „Как децата растат и се развиват?“. За да се върнете обратно към главната тема „Спорт за деца – Всичко което трябва да знаем“ натиснете тук !

Ако сте съгласни с методите ни и как спортът трябва да влияе на малките и искате детето ви да се развива в среда като тази, може да го запишете в академията ни по Бразилско Джу Джицу във Варна ( BJJ Varna ).  Имаме класове както за малчугани така и за възрастни. Посетете нашата Фейсбук страница, пишете ни или ни посетете на място.  Запишете се и тренирайте първата ви седмица безплатно, отнема само секунди !

Запишете се !
Спорт за деца
By | 2018-03-04T05:27:10+00:00 февруари 16th, 2018|Спорт за деца|